Prirodzenosť pri kŕmenia koní v 4 bodoch

  Prirodzenosť kŕmenia koní v 4 bodoch

Zdravie koňa nevytvára len samotné krmivo, ale aj spôsob kŕmenia.

S modernými trendmi zdravého kŕmenia koní sa zaoberá väčšina majiteľov koní a skúmajú či by  svoje kone mohli kŕmiť kvalitnejšie a zdravšie. Pastva je najprirodzenejším spôsobom kŕmenia koní, ale úprimne povedané, väčšina koní k nej nemá prístup 24 h denne a 7 dní v týždni.

Kôň sa pasie prevažnú časť dňa (15 h).

Je to pre vás reálne mu dopriať kvalitný pasienok na 15 h?

Väčšina chovateľov s najväčšou pravdepodobnosťou asi nie.

 Preto je nutné aby ste uprednostnili kvalitu a simulovali v čo najväčšej možnej miere jemu prirodzené potreby kŕmenia s hlavou dole čo najbližšie k matke zemi.

 

Každý chovateľ ktorý má záujem čo najviac sa priblížiť  k prirodzenému spôsobu kŕmenia, mal by dodržať tieto základné zásady:

 

1.

Kŕmiť zo zeme?

Kôň je stavaný na to, aby mal hlavu dole keď žerie. Konzumácia krmiva +/- vo výške pásu môže zvýšiť pravdepodobnosť zdravotných problémov, napr: koliky, trávenia, dýchania.

          Je lepšie z fyziologického hľadiska vkladať krmivo či seno na zem alebo do žľabu umiestnenému čo najbližšie k zemi .

Či sa jedná o seno alebo granule.

 

2.

Kŕmte ho častejšie!

Evolučne je kôň stavaný, aby väčšinu dňa strávil konzumáciou mladých tráv. Kŕmenie v dvoch alebo troch dávkach denne mu môže znova spôsobiť vážne zdravotné problémy,

napr. koliky či vredy

Väčšina z nás nemôže nechať svoje kone voľne sa pásť, preto je potrebné nechať koňa, aby po celý deň mal voľný prístup k senu. V sieťkach, ktoré sú umiestnené čo najbližšie k zemi, ktoré mu zároveň spomaľujú kŕmenie. Pri kŕmení granulami alebo zrnom sa odporúča, aby sa do veľkej plytkej nádoby rozprestrelo krmivo čo najviac. Zároveň ho to zamestná na dosť dlhú dobu naháňaním granúl či zrna ;-) Ak aj napriek tomu rýchlo žerie dajte do misky pár väčších kameňov, ktoré mu zabránia v rýchlej konzumácií.

 

3.

Dostatočné množstvo krmiva!

Konský tráviaci systém je stavaný na spracovanie veľkého množstva vlákniny. Nedostatočný príjem vlákniny spôsobuje veľké problémy pri trávení a správnom fungovaní žalúdka. Dbajte na to aby mal dostatočný prísun vlákniny, aby sa zabezpečil správny chod tráviaceho traktu. Gro jeho potravy by malo tvoriť kvalitné seno, alebo krmivo s dostatkom vlákniny. Vláknina zároveň dodáva potrebné množstvá energie a zároveň spomaľuje všetko v tráviacom trakte.

 

4.

Overenie obsahu živín!

         Ako kŕmime kone môže mať za následok výživové nedostatky.

Aby sme neúmyselne spôsobili zdravotné problémy svojmu koňovi je potrebné vedieť akú výživovú hodnotu má               

napr. vaša pastva, seno, lucerna….

a doplniť ju o chýbajúce zložky podľa potreby vášho koňa.         

  Vyhnete sa tak zbytočným výdajom pri jeho liečbe. Ak si nie ste istý krmivom kontaktujte výživového poradcu špecializovaného pre kone.

Ak potrebujete v danej oblasti pomôcť oslovte našu odborníčku

Ing. Magdalénu Prokešovú.

Môžete tiež použiť kompletné krmivo, ktoré zaručuje vyvážené poskytnutie nutričných hodnôt, potrebné pre vášho koňa. Ale aj v tomto prípade odporúčame konzultáciu s odborníkom na výživu. Nezabúdajme že každý koník je individualista a tak k nemu treba aj pristupovať.

Väčšina chovateľov s najväčšou pravdepodobnosťou asi niepreto je nutné aby ste uprednostnili kvalitu a simulovali v čo najväčšej možnej miere jemu prirodzené potreby kŕmenia s hlavou dole čo najbližšie k matke zemi.