Prečo je koňom v lete dôležité dopĺňať elektrolyty?

Prečo je koňom v lete dôležité dopĺňať elektrolyty? 

 

Elektrolyty, teda minerálne látky sú komponenty minerálnych solí. V organizme majú mimoriadne dôležitú úlohu pri hydratácii organizmu a pri fungovaní buniek. Jedná sa hlavne o minerály ako sodík (Na), draslík (K), chlór (Cl), vápnik (Ca), horčík (magnézium Mg) a bikarbonáty (HCO3-). Tieto prvky majú kľúčovú úlohu pri svalovej práci (kontrakcie a relaxácie svalov), pri prenose nervovosvalových vzruchov a pri funkcii nervových buniek (neurónov). Kone, ktorým je poskytnutá dostatočne vyvážená strava a kocka solného (biely) alebo minerálneho (červený) lizu sa väčšinou elektrolytová rovnováha udržiava dostatočne. Elektrolyty sú vylučované močom, stolicou a potom. V pote sa môže vylúčiť viac ako 9g komplexu minerálov na liter potu. Ak sa kôň qnadmerne potí - častá ťažšia záťaž, športové kone, ak sú veľké horúčavy, prirodzene stráca viac elektrolytov, ktoré by mali byt doplnené v strave.

Ak dochádza k elektrolytovej dysbalancii (nerovnováhe), kone môžu javiť známky svalových problémov, zníženého potenia (telo sa prehrieva zvnútra), zníženej výkonnosti a iné. Znížené množstvo sodíku u koní môže spôsobiť poruchy prijímania tekutín, čo vedie k dehydratácii (organizmus neobsahuje dostatok tekutín).

 Pomôcť dopĺňať elektrolyty môžete podávaním komerčne dostupných minerálnych zmesí alebo iných doplnkov s obsahom potrebných elektrolytov. Ak máte pocit, že váš kôň málo pije, môžete mu do krmiva/vody pridávať okolo 50g kuchynskej/morskej soli denne.

Pozor,! Osolená voda nesmie byť jediný zdroj tekutín pre koňa, vždy mu poskytnite aj vedierko s čistou čerstvou vodou! 

Je veľmi dôležité, aby sa elektrolyty podávali koňom podľa odporúčaní výrobcu daného produktu a aby nedošlo k predávkovaniu. Hladinu elektrolytov môžete jednoducho zistiť pri vyšetrení krvi vašim veterinárnym lekárom. Ak si nie ste istí, poraďte sa s výživovým poradcom alebo veterinárom. 

Z našej ponuky ponúkame na doplnenie elektrolytov vo vyváženej forme mladý ovos.

#electrolytes #nutrition

text dodala: Vanessa Haulíkova