Termoregulácia koní

Termoregulácia koní

je schopnosť organizmu udržiavať si stálu telesnú teplotu. Hlavným centrom regulácie teploty tela je hypotalamus - časť mozgu. Ďalšou súčasťou termoregulácie sú receptory (drobné "senzory") uložené v koži a v hlbokých tkanivách. Pri poruche regulácie telesnej teploty dochádza k hypo (podchladenie) alebo hypertermii (prehriatie). Ak nám je zima, môžeme si teplo vytvárať napríklad mechanicky (trasenie sa - zahrievanie svalov) alebo chemicky (pri príjme potravy). Ak sme prehriati, teplo môžeme strácať potením sa či odparovaním potu.

U koní je termoregulácia mimoriadne dôležitá pri práci. Pri zahriati dochádza k chladeniu koňa prostredníctvom sálania tepla, odparovania potu či odparovania vody z dýchacieho traktu. Špecifikom koní je, že sa dokážu extrémne rýchlo potiť - v porovnaní s človekom až 3x rýchlejšie , pri čom vypotia približne 15 litrov za hodinu pri práci v horúcom počasí k udržaniu stálej telesnej teploty. Nadmerné potenie môže viesť k strate elektrolytov - ale o tom som vám písala už minule.

Veľa z nás po práci v teple kone sprchuje a chladí, avšak vždy prichádza otázka, či z koňa po sprche odstrániť vodu alebo ju nechať odpariť. Podľa množstva veterinárov aj odporúčania FEI je stieranie vody zbytočná strata času. Efektívnejšie je koňa chladiť kontinuálne studenou vodou a potom zvyšnú vodu nechať odpariť a odkvapkať samovoľne. V niekoľkých štúdiách bolo potvrdené veterinárnymi lekármi, že chladenie bez odstránenia zvyšnej vody je omnoho efektívnejšie. Taktiež je potvrdené, že celotelové intenzívne chladenie koňa ľadovou vodou je niekoľkonásobne účinnejšie a rýchlejšie ako nechať pot odpariť.

Hovorí sa, že kone by sa nemali chladiť, ak sú ešte prehriate po práci - tento mýtus bol vyvrátený, takže sa nemusíte báť, že kôň dostane teplotný šok, infarkt alebo laminitídu. Pri chladení sa nemusíte zameriavať len na veľké žily a tepny, chlaďte čo najväčší povrch tela. 

#horse #thermoregulation #water #vetmed

text dodala: Vanessa Haulíkova