Kyselina listová alebo vitamín B9?

Kyselina listová,

tiež známa ako vitamín B9, je vitamín, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch potravín, ako sú listová zelenina, citrusové plody, fazuľa, ovocie a obilniny. Nájdete ju v hojnom množstve napr aj v sušenom hmyze Larva čierneho vojaka (Hermetia illucens) 

Tento vitamín má niekoľko výhod pre zvieratá, najmä pre psy a mačky:

  1. Podporuje zdravie srdca a krvných ciev: Kyselina listová je dôležitá pre tvorbu červených krviniek a podporuje zdravie srdca a krvných ciev u zvierat.

  2. Pomáha pri tvorbe DNA: Kyselina listová je dôležitá pre syntézu a tvorbu DNA a RNA, čo je kľúčové pre zdravý rast a vývoj zvierat.

  3. Podporuje správnu funkciu mozgu: Kyselina listová môže pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie zvierat, ako je učenie sa a pamäť.

  4. Podporuje imunitný systém: Kyselina listová podporuje imunitný systém zvierat a pomáha im bojovať proti infekciám a chorobám.

  5. Pomáha pri reprodukcii: Kyselina listová je dôležitá pre správnu funkciu reprodukčného systému a pomáha zvieratám udržiavať zdravie plodov.

  6. Podporuje zdravie kostí a kĺbov: Kyselina listová môže pomôcť pri tvorbe a udržiavaní zdravých kostí a kĺbov u zvierat.

Je však dôležité si uvedomiť, že zvieratá by mali získať dostatok kyseliny listovej zo svojho každodenného stravovania a nadmerná konzumácia kyseliny listovej môže byť pre zvieratá škodlivá.