Grooming Ako správne starať sa o srst vášho psa

Grooming je všeobecný termín, ktorý sa používa na opis starostlivosti o srst a hygienu zvierat, najmä psov a mačiek. Zahrnuje rôzne činnosti, ako sú kúpanie, strihanie srsti, kardovanie, česanie, strihanie pazúrov a čistenie uší.

Cieľom groomingu je udržiavať srst vášho zvieraťa čistú a zdravú, zabrániť tvorbe uzlov, štítok, hmyzu a chorôb, ako sú napríklad infekcie kože a uší. Okrem toho grooming pomáha udržiavať dobré fyzické a psychické zdravie vášho zvieraťa, zvyšuje ich pohodu a znižuje stres.

Grooming sa môže robiť doma alebo u profesionálnych groomerov, ktorí majú skúsenosti a špecializované nástroje na grooming zvierat. Niektoré plemená psov majú špecifické požiadavky na grooming, a preto je dôležité vedieť, aké groomingové postupy sú pre vášho psa najlepšie.

  1. Kúpeľ

Kúpeľ je dôležitou súčasťou groomingu vášho psa. Môže pomôcť odstrániť nečistoty, šupinky a zápachy. Záleží na plemenách a ich špecifických potrebách, aké často by sa mali kúpať. Niektoré plemená sú náchylné k kožným chorobám, takže príliš časté kúpanie môže byť škodlivé pre ich pokožku. Naopak, iné plemená, ktoré sa vyznačujú mastnou pokožkou a nadmerným vylučovaním mazu, môžu vyžadovať pravidelnejšie kúpanie. Všeobecne sa však odporúča kúpať psa raz za 2-3 mesiace.

Pri kúpaní používajte šampón určený pre psov, ktorý je šetrný k pokožke. Dôkladne opláchnite srst vášho psa, aby sa nezostali žiadne zvyšky šampónu. Ak váš pes má mastnú pokožku, môžete použiť šampón s obsahom prírodných olejov, ktoré pomôžu vyvážiť produkciu mazu.

  1. Kardovanie a česanie

Kardovanie a česanie sú dôležitými kroky pri groomingu vášho psa. Pomáhajú odstraňovať odumreté srsti, rozmotávať zlepené chuchvalce srsti a rozplývať uzly. Je dôležité vybrať správny typ kefy alebo hrebeňa, ktorý bude zodpovedať typu srsti vášho psa. Krátkosrsté plemená môžu vyžadovať pevnú kefu s kratšími hrebeňmi, zatiaľ čo dlhosrsté plemená si vyžadujú jemnejšiu kefu alebo hrebeň s dlhšími zubami.

      3.  Strihanie pazúrov

Príliš dlhé pazúry môžu byť bolestivé pre vášho psa a môžu spôsobovať 

problémy pri chôdzi. Preto je dôležité pravidelne kontrolovať dĺžku pazúrov vášho psa a pravidelne ich strihať. Pri strihaní pazúrov by ste mali byť opatrní, aby ste nepoškodili nervové zakončenia v pazúroch. Ak sa vám to zdá príliš obtiažne, môžete sa obrátiť na profesionálneho groomera alebo veterinára, ktorý vám ukáže správnu techniku.

  1. Čistenie uší

Pozornosť by sa mala venovať aj čisteniu uší vášho psa. Uši by sa mali čistiť pravidelne, najmä ak váš pes má dlhé a zatočené uši. Pri čistení uší používajte špeciálny čistiaci roztok pre psov, ktorý pomôže odstrániť zvyšky ušného mazu a znečistenia. Pri používaní čistiacieho roztoku je dôležité nevniknúť hlboko do ucha vášho psa, aby ste nevyvolali bolesť alebo poškodenie.

  1. Strihanie srsti

Niektoré plemená psov vyžadujú pravidelné strihanie srsti. V prípade, že váš pes má hustú a dlhú srst, môže byť potrebné strihanie, aby sa zabránilo zovretiu srsti a tvorbe uzlov. Pri strihaní srsti by ste mali používať profesionálne nástroje na strihanie, aby ste minimalizovali riziko poškodenia pokožky vášho psa.

Záver

Správny grooming vášho psa je dôležitý pre jeho zdravie a pohodu. Kúpanie, kardovanie a česanie, strihanie pazúrov, čistenie uší a strihanie srsti sú základné kroky, ktoré by ste mali dodržiavať pravidelne. Ak neviete, ako na to, môžete sa obrátiť na profesionálnych groomerov alebo veterinárov, ktorí vám radi pomôžu. S pravidelnou starostlivosťou o srst vášho psa si môžete byť istí, že váš pes bude vyzerať dobre a bude mať zdravú a lesklú srst.