Dysplázia kĺbov (DBK) u psa.Príznaky a liečba

Dysplázia bedrového kĺbu je ochorenie kĺbov, ktoré postihuje najmä plemená veľkých psov. Príznaky môžu byť rôzne a závisia od závažnosti ochorenia. Tu sú niektoré z možných príznakov dysplázie bedrového kĺbu:

  1. Chôdza s náznakom claudicácie (vychýlenie kroku)

  2. Trhanie sa za chôdze

  3. Nemožnosť vyskočiť do auta alebo na posteľ

  4. Znížená aktívita a záujem o cvičenie

  5. Sťažené vstávanie z polohy ležmo

  6. Klesajúca schopnosť prechádzať sa na väčšie vzdialenosti

  7. Nemožnosť držať sa pri behu s ostatnými psami

  8. Bolesť a citlivosť na dotyk v oblasti bedrového kĺbu

Ak si všimnete u svojho psa niektorý z týchto príznakov, mali by ste okamžite kontaktovať svojho veterinára. Včasná diagnostika a liečba môžu pomôcť zmierniť bolesť a zlepšiť pohyblivosť vášho psa.

Dysplázia bedrového kĺbu je bežným zdravotným problémom u psov, najmä u plemien, ktoré majú väčšie riziko vzniku tohto ochorenia. Toto ochorenie postihuje kĺby a môže spôsobiť bolesť, obmedzenú pohyblivosť a dokonca aj invaliditu. Existujú rôzne možnosti liečby dysplázie bedrového kĺbu u psov, vrátane konzervatívnej liečby, chirurgických zákrokov a alternatívnej medicíny.

1. Konzervatívna liečba: Konzervatívna liečba sa zameriava na kontrolu bolesti a zmiernenie symptómov. Môže zahŕňať podávanie liekov proti bolesti, používanie zimy a tepla na mieste bolesti a cvičenia na posilnenie svalov v okolí postihnutej oblasti.

2. Chirurgická liečba: Chirurgické zákroky sa zvyčajne odporúčajú v prípadoch, keď konzervatívna liečba neposkytuje úľavu alebo v prípadoch, keď sa ochorenie vyvinulo do pokročilého štádia. Existuje niekoľko chirurgických techník, ktoré sa používajú na liečbu dysplázie bedrového kĺbu, vrátane tzv. triple osteotómie a totálna endoprotéza kĺbu.

3. Alternatívna medicína: Mnoho majiteľov psov hľadá alternatívne spôsoby liečby, ktoré by mohli pomôcť uľaviť od bolesti a zmierniť symptómy. Medzi populárne alternatívne metódy patrí akupunktúra, chiropraktika a masáže.

Je dôležité si uvedomiť, že liečba dysplázie bedrového kĺbu u psov závisí od individuálnych potrieb psa a od štádia ochorenia. Ak máte podozrenie na toto ochorenie, mali by ste sa poradiť s veterinárom, ktorý vám pomôže určiť najlepšiu liečbu pre vášho psa. S pravidelnou starostlivosťou a pozornosťou môžete pomôcť svojmu psovi udržať sa zdravým a pohodlným.