zopár najčastejších vecí / látok / rastlín, pri ktorých dochádza k otravám zvierat napr. mačke, pes

Ako prvý uvediem najdôležitejší teobromín, ktorý je súčasťou čokolády. Čím tmavšia čokoláda, tým väčší obsah tejto látky. Teobromín spôsobuje poškodenie nervovej sústavy a obličiek. Pre psa štandardnej veľkosti môže byť smrteľná už polovička čokolády, avšak na každého jedinca táto látka pôsobí inak a dávala by som obrovský pozor na dosah psa k čokoláde a v žiadnom prípade by som nedávala ani len "ochutnať".

Ďalšia častá otrava je liekmi, ako napríklad Paralen. Účinnou zložkou je látka paracetamol, ktorá je vysoko toxická pre mačky, psy aj fretky! Keď vaše zvieratko niečo bolí, vyhladajte veterinára a lieky, ktoré vám on sám dá, určite nesiahajte po ľudskej lekárničke ????

Vlastníci mačiek by si tiež mali dať pozor na krásnu rastlinku Ľaliu, ktorá obsahuje neznámu látku, spôsobujúcu zlyhanie obličiek. Tí, čo máte doma mačky, určite nebuďte vlastníkmi takejto rastliny. Ďalšie rastliny, ktoré môžu spôsobiť otravy domácich miláčikov sú napríklad Brečtan alebo Aloe vera.

Veľa ľudí tiež nevie, že by sa pri kŕmení svojich miláčikov malo vyhnúť cibuli a cesnaku.  Látky v nich obsiahnuté môžu spôsobiť napríklad rozpad červených krviniek.

Poslednú látku, ktorú spomeniem je xylitol. Xylitol môžete nájsť napríklad v žuvačkách, ktoré určite uchovávajte mimo dosahu psov.

Verím, že vám tento článok trošku pomôže rozšíriť informácie ohľadom otráv zvierat. Keby ste mali otázky ohľadom nejakých iných látok, rada odpoviem, ak budem vedieť ! ????

O ktorej látke ste nevedeli, že môže spôsobiť otravu ? Napíšte nám..info@ogf.sk

článok vytvorila: Vanessa Haulíková