Pozor na ostré predmety v tlame, dusenie a pomoc

Ostrené predmety v tráviacom trakte psa môžu byť nebezpečným problémom a môžu spôsobiť závažné zranenia. Tieto predmety môžu poškodiť steny čreva a viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, ako sú perforácie, krvácanie a infekcie.

Niektoré bežné príklady ostrených predmetov, ktoré sa môžu nájsť v tráviacom trakte psa, zahŕňajú kosti, kúsky plastu, kovy a sklo. Psy sú často zvedavé zvieratá a môžu požierať nebezpečné veci, takže je dôležité, aby ste boli opatrní pri kontrole ich prostredia a aby ste odstránili všetky nebezpečné predmety, ktoré by mohli byť pre nich nebezpečné.

Ak má váš pes príznaky, ako sú bolesti brucha, nevoľnosť, vracanie alebo hnačka, alebo ak je apatický alebo dehydrovaný, okamžite navštívte veterinára. Včasná diagnóza a liečba môžu zachrániť život vášho psa.

Aby ste sa vyhli problémom s ostrenými predmetmi v tráviacom trakte psa, je dôležité dodržiavať bezpečnostné opatrenia, ako je kontrola prostredia, zabezpečenie, že hračky a iné predmety sú bezpečné pre psy, a sledovanie stravy a kŕmenia. V prípade akýchkoľvek pochybností alebo obáv sa poraďte s veterinárom.

 

Prvá pomoc

1. Ostrý predmet

Ak má váš pes prehltol ostrý predmet, je dôležité podniknúť nasledujúce kroky pre prvú pomoc:

  1. Zostaňte pokojní: Je dôležité, aby ste zostali pokojní a konať rýchlo a účinne.

  2. Volajte veterinára: Ak si nie ste istí, či má váš pes prehltol ostrý predmet, alebo ak sa objavia príznaky, ako je vracanie, zvracanie, bolesti brucha alebo straty chuti do jedla, ihneď kontaktujte veterinára.

  3. Nedávajte jedlo ani vodu: Nepodávajte psovi jedlo ani vodu, kým nebude pod dohľadom veterinára.

  4. Sledujte príznaky: Sledujte príznaky, ako je vracanie, zvracanie, bolesti brucha, zmena chuti do jedla a správania.

  5. Kontrola trávenia: Ak váš pes prehltol ostrý predmet, môže dôjsť k poškodeniu tráviaceho systému. Veterinár môže odporučiť rentgen alebo iný vyšetrovací postup na určenie miesta a stavu predmetu.

Je dôležité zavolať veterinára čo najskôr, ak máte podozrenie, že váš pes prehltol ostrý predmet. Veterinár vám poskytne ďalšie pokyny a pomôže vám zabezpečiť, aby bol váš pes v bezpečí a aby sa dostal do správnej starostlivosti.

 

2. Zaseknuté jedlo kosť v hrtane alebo tlame

Ak má pes zaseknuté jedlo v hrtane, môže byť veľmi nebezpečné a môže viesť k uduseniu. Okamžite by ste mali vyhľadať veterinárnu pomoc. 

Ak má váš pes zaseknuté jedlo v hrtane, je dôležité rýchlo reagovať a poskytnúť mu prvú pomoc:

  1. Ukľudnite psa (ako ukľudniť psa): Udržiavajte ho v pokoji, aby sa znížilo riziko ďalšieho zaseknutia jedla.

  2. Otvorte ústa psa: Otvorte ústa psa, aby ste sa pozreli, či má zaseknuté jedlo. Ak áno, nechajte ho, aby ho vypľúvol sám.

  3. Podržte psa: Ak sa jedlo nedá vypľúvnúť, podržte psa v stoji na zadných a opatrne ho uchopte za bradu ako keby ste mu chceli zatvoriť ústa. Potom jemne ťukajte do chrbta psa, aby sa snažil predmet vykašľať.

  4. Vyhľadajte veterinárnu pomoc (zoznam veterinárnych lekárov): Ak sa jedlo nedá vypľúvnuť ani vykašľať, ihneď vyhľadajte veterinárnu pomoc.

Je dôležité, aby ste nezdržiavali a ihneď kontaktovali veterinára, pretože zaseknuté jedlo v hrtane môže byť veľmi nebezpečné a môže viesť k uduseniu.

 

Veríme že nikdy nebudete potrebovať tieto rady a však čert nikdy nespí.

Myslíme na tvojho miláčika!

 

Ak by ste sa radi podelili o vaše skúsenosti s danou problematikou, budeme radi.

Za váš príspevok k blogu vás odmeníme! 

napíšte nám na info@ogf.sk