BARF Kosti v krmnej dávke a ich prínos pre zdravie psa

Kosti

Kosti sú dôležitou súčasťou stravy pre psov a majú významný prínos pre ich zdravie. Obsahujú dôležité minerály, ako je vápnik a fosfor, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý rast a udržanie zubov a kostí. Okrem toho kosti poskytujú psovi prírodnú dentálnu hygienu, zdroj zábavy a stimuláciu, čo je dôležité pre ich psychické zdravie.

Je dôležité však pri kŕmení kostí dbať na isté bezpečnostné opatrenia.

Pozor! 

Varené kosti môžu byť veľmi nebezpečné!

Uvarené kosti menia svoju štruktúru. Lámu sa do ostrých špicov, ktoré môžu vážne poškodiť ústnu dutinu a v neposlednom rade žalúdok a črevá, čo môže viesť k vážnym koplikáciám zdravotného stavu vášho chlpáča. Obvzlášť nebezpečné sú varené kosti zajačie, hydinové a rybacie. Vareniu a podávaniu týchto druhov sa radšej vyhnite!

V surovom stave si s nimi však pes hravo poradí. Dbajte však na to, aby boli dostatočne obalené mäsom.

Pes ktorý je od šteniatka kŕmený alebo prichádza do kontaktu s BARF krmením má jednu malú výhodu!

Má vrodenú vlastnosť a to ihličkový reflex, jedná sa o z nášho pohľadu o komplikovaný prenos ostrého predmetu (článok nebezpečné predmety) tráviacim traktom bez poškodenia tráviaceho traktu psa. Jednoducho ak pichne špic predmetu do steny čreva, stena sa uhne a orgán otočí tupím koncom predmet tak aby nemohlo dôjsť k poškodeniu a posúva smerom von z organizmu.

Jeho tráviaci trakt to dokáže za pomoci vrodenej dispozícií, ktorú však pes stráca po cca 1,5 roka svojho života, v prípade, že psa krmíte iba granulami.

BARF mu umožňuje túto funkciu čriev a žalúdku ponechať, nakoľko spracovávať kosti a mäso je náročnejšie ako granule, kde organizmus nemusí vyvinúť takú energiu a pracovať s ostrými kúskami! 

Vždy podávajte psom veľké kosti napr. hovädzia stehenná kosť. Držte sa pravidla čím väčšia, tým lepšia. Minimalizujete tak riziko zadusenia, kedy malá kosť sa mu môže spriečiť v pažeráku.

Nikdy ho nenechávajte bez dozoru svojho psa pri konzumácií kostí alebo potravy! Buďte mu na blízku v prípade rýchlej pomoci. (článok prvá pomoc- PRIPRAVUJEME)

Nebojte sa aj taká čivava alebo špic si poradí s obrovskou kosťou. 

Kostí by mali byť tiež dôkladne skontrolovaný, aby sa zabezpečilo, že neobsahujú žiadne škodlivé látky, alebo cudzie predmety. Je tiež dôležité neprekračovať odporúčané množstvo kostí v rámci celkovej diéty psa. (článok krmná dávka- PRIPRAVUJEME)

V zásade sú kosti pre psov prospešné a môžu prispieť k ich zdraviu, ale je dôležité dbať na bezpečnosť a vyváženosť v ich strave.