Háranie (Proestrus) feny a jej označenie?

Vitajte na našom blogu, kde sa budeme venovať dôležitej téme Háranie (Proestrus) feny a  vplyv hormónov na psa Proestrus je prvá fáza psových teplíc a môže mať rôzne dôsledky na správanie a pohodu vášho psa. V tomto článku sa budeme zaoberať tým, čo presne je proestrus, ako sa prejavuje a aký vplyv môže mať na vášho psa.

Háranie (Proestrus) je obdobie, keď fena zažíva fyziologické a hormonálne zmeny pripravujúce ju na oplodnenie. Trvá zvyčajne približne 9 až 12 dní a je charakterizované zvýšenou hladinou estrogénu a krvácaním z pošvy. Počas tohto obdobia sa fena často stáva príťažlivou pre samcov a je schopná oplodnenia, aj keď ešte nie je pripravená na párenie.

Negatívny vplyv proestrusu na psa môže byť viacnásobný. Tu je niekoľko spoločných problémov, ktoré môžu ovplyvniť vášho psa počas tejto fázy:

  1. Agresívne správanie: Zvýšené hladiny hormónov môžu spôsobiť zvýšenú agresivitu u feny. Môže sa stávať reaktívnejšou na iných psov alebo dokonca aj na ľudí. Je dôležité byť opatrný a dodržiavať bezpečnostné opatrenia, keď vaša fena prechádza touto fázou.

  2. Nepokoj a nervozita: Zmeny v hormonálnom prostredí môžu spôsobiť, že fena bude nekludná a nervózna. Môže mať ťažkosti so sústredením sa a byť hyperaktívna. Dodatočná starostlivosť a pozornosť môžu pomôcť uľahčiť tento stav.

  3. Zvýšená potreba pozornosti: Počas proestrusu môže mať fena väčšiu potrebu byť v kontakte s vami a vyhľadávať pozornosť. Môže sa snažiť vyjsť si častejšie na prechádzky a potrebovať väčší dôraz na hry a interakcie.

  4. Zmeny v strave: Niektoré fenky môžu mať počas proestrusu zníženú chuť do jedla. Je dôležité sledovať ich stravovacie návyhľadať pozornosť. Môže sa snažiť vyjsť si častejšie na prechádzky a potrebovať väčší dôraz na hry a interakcie.

  5. Zvýšená citlivosť a nepohodlie: Fena môže pociťovať väčšiu citlivosť v oblasti pohlavných orgánov a môže sa prejavovať nepohodlím alebo bolesťou. Je dôležité venovať jej dodatočnú starostlivosť a uistite sa, že má prístup k čistému prostrediu a pohodlnému miestu na odpočinok.

Dôležité je mať trpezlivosť a pochopenie pre svoju fenu počas tejto fázy. Proestrus je prirodzený proces v živote fenky a s dodatočnou starostlivosťou a láskou môžete pomôcť vašej fene prekonať tento obdobie pohodlne a bezpečne.

Označiť fenku červenou stuhou?

Áno, môžete označiť svoju fenku počas hárania (Proestrus) pomocou červenej stužky, buď na vodítku ale aj na obojku. Toto označenie môže slúžiť ako vizuálny signál pre iných ľudí, že fena je v období proestrusu a mali by prejaviť dodatočnú opatrnosť a rešpekt voči nej.

Značenie feny červenou stužkou môže pomôcť predchádzať nežiaducim situáciám, ako napríklad nechcenému páreniu alebo potenciálnemu konfliktu s inými psami. Červená farba je často používaná ako signál, že fena nie je dostupná pre párenie a že majiteľia si želajú dodatočnú obozretnosť a rešpekt od ostatných ľudí v tejto situácii.

Pri používaní červenej stužky je dôležité si uvedomiť, že nie všetci ľudia sú oboznámení so značkovaním feniek a jeho významom. Preto je stále nevyhnutné dodržiavať opatrnosť a dbať na bezpečie vášho psa počas prechádzok.

Ak chcete zistiť viac o vplyve hormónov na fenky alebo ako môžu negatívne ovplyvniť fenku počas hárania, môžete pokračovať v čítaní tým, že sa prihlásite do klubu OGF. Tam nájdete viac informácií a zdrojov, a zároveň kopec ďalších výhod spojených pre našich verných zákazníkov.

Registrácia do klubu OGF tu.

Dúfame, že tento článok vám poskytol užitočné informácie o proestruse feny a jeho negatívnom vplyve na psa. Nezabudnite, že každý pes je jedinečný a prejavia sa mu rôzne príznaky počas tohto obdobia. Ak máte obavy alebo otázky, odporúčame sa obrátiť na veterinára, ktorý vám poskytne odborné rady a podporu.